Skip to main content
 

biox-m® – elastyczny i przyszłościowy regulator wzrostu.

Zastosowanie we wszystkich rodzajach magazynów

biox-m - regulator wzrostu kiełków ziemniaków

Kiełkowanie ziemniaków

Zastosowanie w uprawach ekologicznych i konwencjonalnych

Długookresowe przechowywanie ziemniaków w magazynie wymaga powstrzymania procesu kiełkowania. Kiełki ziemniaków można zauważyć już kilka dni po zbiorze. Kiełki na ziemniakach przybierają formę białych pędów, które zawierają wysokie stężenie substancji powodujących niestrawność lub nawet zatrucie pokarmowe. Dlatego naturalne inhibitory kiełkowania, takie jak biox-m®, są nieocenioną pomocą dla wszystkich plantatorów. Inhibitor kiełków biox-m® został wyprodukowany na bazie naturalnych składników, w procesie destylacji mięty. Składniki biochemiczne tej rośliny, wysoka zawartość 70% R-Carvon wykazują doskonałe właściwości w hamowaniu wzrostu kiełków ziemniaka. Carvon zawarty w olejku miętowym hamuje wzrost kiełków. Występuje utrata aktywności reduktazy, co powoduje hamowanie wzrostu pędów. Olej miętowy, po wejściu w kontakt ze świeżo wschodzącymi kiełkami na ziemniakach, powoduje ich czernienie i powstrzymuje przed dalszym wzrostem.

Preparat biox-m® należy rozprowadzać po magazynie za pomocą urządzenia do zamgławiania. Równomierne rozpylenie biox-m® na kiełki ziemniaków gwarantuje największą skuteczność w wypalaniu kiełków oraz powstrzymaniu przed porastaniem kolejnych. Korzystając z inhibitorów kiełków, należy pamiętać o obowiązkowej karencji od ostatniego użycia. Dopiero po tym czasie ziemniaki można przetransportować do zakładów przetwórczych. Regulator wzrostu roślin biox-m® jest w pełni naturalnym preparatem, spełniającym restrykcyjne wymogi upraw ekologicznych.

 

Czym jest inhibitor kiełków ziemniaka i jak go stosować?

Proponowany przez nas inhibitor kiełków ziemniaka to produkt stworzony na bazie olejku z mięty zielonej, przeznaczony do stosowania w magazynach składujących ziemniaki. Jego skuteczność leży nie tylko we właściwościach biochemicznych, lecz także w sposobie aplikacji. biox-m® od firmy Andermatt wymaga określonej procedury podczas zamgławiania go w magazynie. W pierwszej kolejności, na 12 godzin przed aplikacją należy wyłączyć agregat chłodzący i utrzymać go w tym stanie aż do zakończenia procesu aerozolowania. Tuż przed rozpoczęciem aplikowania biox-m® trzeba szczelnie zamknąć magazyn, włączając jednocześnie wewnętrzny obieg powietrza. Cyrkulacja wewnętrzna musi być utrzymana przez 72 godzin od zakończenia rozprowadzania preparatu. Dzięki temu biox-m® dotrze do każdego pojedynczego ziemniaka w pryzmie i ochroni ziemniaki przed kiełkowaniem.

Produkt naturalny na bazie ekstraktu oleju z mięty zielonej

Dopuszczony do zastosowań w uprawach ekologicznych

inhibitor kiełkowania
Zastosowanie we wszystkich rodzajach magazynów

zamgławianie magazynów
W użytkowaniu nie zostawia pozostałości

inhibitor kiełkowania ziemniaków
Tak działa biox-m®

Tak działa biox-m®

Zalety biox-m®

Regulator wzrostu ziemniaków biox-m stworzono z użyciem wyłącznie naturalnej, świeżej mięty. Olej z mięty zielonej wykazuje ogromną skuteczność jako regulator wzrostu roślin, powstrzymując kiełkowanie. Dzięki temu, że biox-m® nie posiada w składzie żadnych substancji sztucznych, można go stosować nie tylko w uprawach tradycyjnych, lecz również w hodowli ekologicznej. Środek biox-m® został oficjalnie dopuszczony do upraw ekologicznych i konwencjonalnych przez Ministerstwo Rolnictwa.

Zastosowanie na ziemniakach inhibitora kiełków biox-m® ma miejsce w przechowalniach każdego typu – zarówno w magazynach z systemem agregatów chłodniczych, jak i magazynach z systemem skrzyniowym i pryzmowym z wentylacją wymuszoną.

Warto mieć świadomość, że biox-m® nie pozostawia na ziemniakach żadnych trwałych śladów. Nie powoduje również zanieczyszczenia magazynu. Stanowi zatem świetną alternatywę dla sztucznych środków chemicznych, których użycie wymaga niekiedy żmudnego czyszczenia przestrzeni.

Korzystając z regulatorów wzrostu roślin od Andermatt masz gwarancję, że preparat dotrze w każde miejsce i powstrzyma ziemniaki przed kiełkowaniem. biox-m® wykazuje także działanie prewencyjne. Ziemniaki poddane działaniu preparatu w odpowiednim momencie składowania, nie będą wytwarzać pędów, zachowując pełnię swoich wartości odżywczych.

Produkt naturalny bez MRL (Maximum Residue Limits)

biox-m® to naturalny inhibitor kiełkowania na bazie olejku z mięty zielonej. biox-m® nie zostawia pozostałości w bulwach i może być stosowany zarówno w konwencjonalnej, jak i ekologicznej uprawie ziemniaków.

inhibitor kiełkowania ziemniaków
inhibitor kiełkowania

Efekt prewencyjny jak i zwalczający już występujące kiełki ziemniaka

Efekt prewencyjny jak i spalający już występujące kiełki ziemniaka, także odmian ekstremalnie narażonych na kiełkowanie spowodowane stresem środowiskowym.

proces kiełkowania ziemniaka

Elastyczne zastosowanie we wszystkich rodzajach magazynów

biox-m® jest rozpylany, a drobna mgiełka bardzo dobrze rozprowadza się w kubaturze pomieszczenia. Dzięki temu, można go stosować w prawie wszystkich rodzajach magazynów. Nadaje się do magazynów z aktywną cyrkulacją powietrza, zarówno z systemem skrzyniowym jak i do systemów pryzmowych.

zamgławianie magazynów
proces zamgławiania w hali
kiełkowanie ziemniaków

Zalecenia dotyczące użytkowania biox-m®

Wskazówki zastosowania wentylacji przy stosowaniu biox-m® dla uzyskania optymalnego efektu

Wyłączyć agregat na 12 godziny przed aplikacją i pozostawić wyłączony do zakończenia procesu aplikacji

Zamknij magazyn i uruchom wentylację wewnętrzną na około 30 minut, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.

Magazyn powinien być szczelnie zamknięty – wentylować tylko cyrkulacją wewnętrzną.

Kontynuuj wentylację wewnętrzną, aż mgła opadnie. Trzymaj magazyn zamknięty przez co najmniej 48 (lepiej 72 godziny) godzin i wentyluj go tylko cyrkulacją wewnętrzną kilka razy dziennie. Unikaj dopływu powietrza z zewnątrz.

Wyłączyć agregat na 12 godziny przed aplikacją i pozostawić wyłączony do zakończenia procesu aplikacji

Zamknij magazyn i uruchom wentylację wewnętrzną na około 30 minut, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.

Magazyn powinien być szczelnie zamknięty – wentylować tylko cyrkulacją wewnętrzną.

Kontynuuj wentylację wewnętrzną, aż mgła opadnie. Trzymaj magazyn zamknięty przez co najmniej 48 (lepiej 72 godziny) godzin i wentyluj go tylko cyrkulacją wewnętrzną kilka razy dziennie. Unikaj dopływu powietrza z zewnątrz.

Stosowanie preparatu biox-m®


Moment zastosowania
Podczas pierwszych czterech tygodni od zmagazynowania. Zakończona regeneracja uszkodzeń mechanicznych, bulwy suche, czyste, skórka dojrzała, wykształcona.
Pierwsza aplikacja
90 ml/t
Kolejna aplikacja
30 ml/t (możliwość do 10 kolejnych aplikacji)
Odstęp między aplikacjami
21 dni
Maksymalna dawka biox-m na sezon 390 ml/t

Stosowanie preparatu biox-m®


Moment zastosowania
Podczas pierwszych czterech tygodni od zmagazynowania. Zakończona regeneracja uszkodzeń mechanicznych, bulwy suche, czyste, skórka dojrzała, wykształcona.
Pierwsza aplikacja
90 ml/t
Kolejna aplikacja
30 ml/t (możliwość do 10 kolejnych aplikacji)
Odstęp między aplikacjami
21 dni
Maksymalna dawka biox-m na sezon 390 ml/t

Technika zamgławiania preparatem biox-m®

Wymagania dla produktu i sprzętu

Przed zabiegiem biox-m® ziemniaki muszą być …

  • suche,
  • w pełni wykształcona skóra,
  • proces skorkowacenia uszkodzeń perydermy został zakończony i
  • w znacznej mierze oczyszczone z ziemi.
  • Unikaj kondensacji wilgoci na bulwach!

Zwróć również uwagę:

  • Aplikować wyłącznie z zastosowaniem techniki aerozolowania na gorąco.
  • Zalecamy wytwornicę Electrofog®.
  • Ze względu na wysokie ryzyko pożaru nie używaj technologii Swingfog, Pulsfog lub Igeba. biox-m® jest łatwopalny!
  • biox-m® jest stosowany techniką elektrycznego rozpylania aerozoli. Odpowiednim urządzeniem jest Electrofog® firmy Xeda lub inne; na przykład Synofog firmy Veugen albo HotFog RLVM A3.
Zalecana wytwornica pary: XEDA Electrofog® 11 KW

Electrofog® firmy Xeda został skonstruowany specjalnie do aplikacji biox-m uzyskując pozytywny wynik w zastosowaniu. Urządzenie to generuje bardzo drobne widmo aerozolu co zapewnia jego optymalne rozprowadzenie w kubaturze magazynu.

Zamgławianie jest procesem rozpylania regulatora wzrostu ziemniaków biox-m® w technice aerozolowania na gorąco. Do tego celu służy specjalistyczny sprzęt, taki jak Electrofog® firmy Xeda, Synofog firmy Veugen, lub HotFog RLVM A3. Zanim rozpoczniemy proces rozpylania, należy poczynić określone przygotowania magazynu i samych ziemniaków. Szczelne zamknięcie i włączona cyrkulacja wewnętrzna w hali magazynowej gwarantują dotarcie preparatu w każde miejsce pryzmy ziemniaków. Co do samego surowca – należy się upewnić, że ziemniaki są suche, oczyszczone z ziemi i mają w pełni wykształconą skórę. Proces skorkowacenia uszkodzeń perydermy musi być zakończony, a bulwy nie mogą ulegać zjawisku kondensacji wilgoci. Zamgławianie preparatem biox-m® najlepiej wykonywać dedykowanym urządzeniem Electrofog od firmy Xeda. Ta wytwornica pary o mocy 11 kW została specjalnie zaprojektowana do aplikowania inhibitora wzrostu Biox-m. Jej działanie polega na generowaniu bardzo drobnego widma aerozolu, dzięki czemu preparat może być dokładnie i równomiernie rozprowadzony w całej kubaturze pomieszczenia.

Electrofog® w akcji

Kiełkowanie ziemniaków powoduje, że zwiększa się ilość ubytków przechowalniczych bulw. Proces ten sprawia, że w ziemniakach zwiększa się zawartość glikoalkaloidów, których nadmiar jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Objawy zatrucia pojawiają się już nawet w ciągu kilku godzin po zjedzeniu bulw z kiełkami. Spożycie tych substancji w niższych dawkach może prowadzić do bólu brzucha, biegunki czy wymiotów. Z kolei zjedzenie większych ilości wiąże się ze znacznie poważniejszymi dolegliwościami: gorączką, dezorientacją, przyspieszeniem pulsu, obniżeniem ciśnienia krwi, bólami głowy, a w niektórych przypadkach prowadzi nawet do śmierci.

W warunkach domowych kiełkowanie ziemniaków nie stanowi większego problemu, można je bowiem szybko oczyścić manualnie. W przypadku przechowywania dużych, hurtowych ilości bulw proces wyrastania kiełków może natomiast prowadzić do poważnych strat finansowych, ponieważ kiełkujące ziemniaki nie nadają się do sprzedaży. Rolnicy muszą je zatem wyrzucić i zutylizować. Dlatego też tak ważne jest efektywne zapobieganie kiełkowaniu ziemniaków.

 

Sprawdzony sposób na kiełkujące ziemniaki

Bezpiecznym, a jednocześnie skutecznym sposobem na kiełkujące ziemniaki jest stosowanie preparatu biox-m®. To naturalny inhibitor kiełkowania, wyprodukowany na bazie olejku z mięty zielonej, bez zawartości sztucznych substancji. Środek zapewnia doskonałe właściwości hamujące kiełkowanie bulw ziemniaczanych. Może być bez obaw stosowany we wszystkich rodzajach magazynów. Dzięki naturalnemu składowi biox-m® jest dopuszczony do zastosowań w uprawach ekologicznych. Środek spełnia wszystkie obowiązujące normy jakości i bezpieczeństwa. Został oficjalnie dopuszczony do upraw konwencjonalnych i ekologicznych przez Ministerstwo Rolnictwa.

Preparat biox-m® można stosować zarówno w celach prewencyjnych, jak i w zwalczaniu już istniejących kiełków ziemniaka. Jest polecany do wszystkich odmian ziemniaka, również tych ekstremalnie narażonych na kiełkowanie wywołane stresem środowiskowym.

Naturalne inhibitory kiełkowania biox-m® a kiełki ziemniaka – rezultaty stosowania

Rozpylenie biox-m® w magazynach składujących ziemniaki umożliwia kontrolę nad ich kiełkowaniem. biox-m® generuje dla plantatorów ogromne oszczędności. Brak strat na surowcu dla hodowcy oznacza jednocześnie świeże produkty dla odbiorcy końcowego. Ziemniaki przechowywane w magazynach, gdzie stosuje się biox-m®, wyróżniają się jakością i doskonałym smakiem. Zachęcamy zatem do zainteresowania się naszą ofertą, którą kierujemy do wszystkich osób zajmujących się zbiorem i przechowywaniem ziemniaków.

Pliki do pobrania


Dane kontaktowe

Masz pytania do naszych produktów lub potrzebujesz dodatkowych informacji?

Krystian Rębisz
Dyrektor Zarządzający Spółki

Telefon +48 533 081 566
krystian.rebisz@andermatt.pl

Nota Aplikacyjna

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.