Długookresowe przechowywanie ziemniaków w magazynie wymaga powstrzymania procesu kiełkowania. Kiełki ziemniaków można zauważyć już kilka dni po zbiorze. Kiełki na ziemniakach przybierają formę białych pędów, które zawierają wysokie stężenie substancji powodujących niestrawność lub nawet zatrucie pokarmowe. Dlatego naturalne inhibitory kiełkowania, takie jak biox-m®, są nieocenioną pomocą dla wszystkich plantatorów. Inhibitor kiełków biox-m® został wyprodukowany na bazie naturalnych składników, w procesie destylacji mięty. Składniki biochemiczne tej rośliny, wysoka zawartość 70% R-Carvon wykazują doskonałe właściwości w hamowaniu wzrostu kiełków ziemniaka. Carvon zawarty w olejku miętowym hamuje wzrost kiełków. Występuje utrata aktywności reduktazy, co powoduje hamowanie wzrostu pędów. Olej miętowy, po wejściu w kontakt ze świeżo wschodzącymi kiełkami na ziemniakach, powoduje ich czernienie i powstrzymuje przed dalszym wzrostem.
Preparat biox-m® należy rozprowadzać po magazynie za pomocą urządzenia do zamgławiania. Równomierne rozpylenie biox-m® na kiełki ziemniaków gwarantuje największą skuteczność w wypalaniu kiełków oraz powstrzymaniu przed porastaniem kolejnych. Korzystając z inhibitorów kiełków, należy pamiętać o obowiązkowej karencji od ostatniego użycia. Dopiero po tym czasie ziemniaki można przetransportować do zakładów przetwórczych. Regulator wzrostu roślin biox-m® jest w pełni naturalnym preparatem, spełniającym restrykcyjne wymogi upraw ekologicznych.
Czym jest inhibitor kiełków ziemniaka i jak go stosować?
Proponowany przez nas inhibitor kiełków ziemniaka to produkt stworzony na bazie olejku z mięty zielonej, przeznaczony do stosowania w magazynach składujących ziemniaki. Jego skuteczność leży nie tylko we właściwościach biochemicznych, lecz także w sposobie aplikacji. biox-m® od firmy Andermatt wymaga określonej procedury podczas zamgławiania go w magazynie. W pierwszej kolejności, na 12 godzin przed aplikacją należy wyłączyć agregat chłodzący i utrzymać go w tym stanie aż do zakończenia procesu aerozolowania. Tuż przed rozpoczęciem aplikowania biox-m® trzeba szczelnie zamknąć magazyn, włączając jednocześnie wewnętrzny obieg powietrza. Cyrkulacja wewnętrzna musi być utrzymana przez 72 godzin od zakończenia rozprowadzania preparatu. Dzięki temu biox-m® dotrze do każdego pojedynczego ziemniaka w pryzmie i ochroni ziemniaki przed kiełkowaniem.