Biox-M® to biologiczny inhibitor kiełkowania, który jest stosowany w przechowalnictwie ziemniaków. Inhibitor kiełków ziemniaka Biox-M® został wyprodukowany w 100% z naturalnej mięty zielonej. Ta sama mięta stosowana jest m.in. w gumach do żucia i paście do zębów. Bardzo wysoka koncentracja mięty zielonej 948ml/l powoduje hamowanie wzrostu kiełków i czernienie ich. Dzięki 100% naturalnemu składowi Biox-M® może być stosowany podczas przechowywania każdego rodzaju ziemniaka. Dopuszczony w uprawach ekologicznych.
Fakty dotyczące produktu
Składnik aktywny | Olejek z mięty zielonej (Mentha spicata) |
Rodzaj preparatu | Koncentrat zawiesinowy |
Stężenie | 948 g olejku z mięty zielonej/l |
Dozowanie | Zamgławianie na gorąco 30–90 g/t (I zabieg 60–90 g/t, kolejne zabiegi w odstępach 3 tygodniowych 30 g/t) |
Zastosowanie | Zamgławianie na gorąco przez Electrofog Xeda: Pierwszy zabieg należy wykonać 6-20 dni po zbiorze, kiedy bulwy są suche i zapewnione jest pełne dojrzewanie skórki. |
Korzyści
- Elastyczna dawka
- Krótki czas aplikacji
- Brak okresu karencji
- Brak pozostałości
- Naturalna substancja aktywna (olejek mentolowy)
- Doradztwo terenowe przez cały okres przechowalniczy
- Działanie prewencyjne i lecznicze
- Działa prewencyjnie i na duże kiełki