Biox-M ponownie potwierdził swoją wysoką skuteczność w sezonie 2022/23. Na wielu przechowalniach ratował naszych klientów z opresji i najtrudniejszych sytuacji. Ciepłą jesienią 2022 r., kiedy nie mogliśmy odpowiednio szybko schłodzić przechowalni, a co za tym idzie i ziemniaków, stał się pierwszą opcją wyboru dla większości rolników. W temperaturach powyżej 10˚C nierzadko przez dłuższy czas sięgających nawet 14˚C ziemniak był bardzo pobudzony a szybkość rozwoju kiełków wymknęła się spod kontroli.
Rodzi się w takim razie pytanie, a właściwie to powinniśmy powiedzieć, że narodziła się odpowiedź… skoro jesteśmy w stanie kontrolować kiełki, nierzadko sięgające 20 mm i więcej, to przecież możemy zarządzić jakością ziemniaka przez cały sezon przechowalniczy – od jesieni do końca sezonu, czyli nawet maja następnego roku.
Wystarczy trzymać się kilku zasad i podstawowych warunków, które oddają sens właściwego kontrolowania kiełków i zarządzania przechowalnią.
Zamgławianie na RAZ DWA TRZY, czyli jak zmniejszamy liczbę zabiegów utrzymując ich wysoką skuteczność.
Biox-M potwierdził, że wykorzystanie naturalnej substancji aktywnej może być bardzo skuteczne w ochronie ziemniaka i przetarł drogę dla zdrowej żywności w przechowalni. W takim razie jaki jest klucz, jak osiągnąć najlepsze rezultaty, które nas zadowolą? Odpowiedzią jest zarządzanie dawką w poniższym systemie:
RAZ DWA TRZY Biox-M, Czyli 3x60ml/t
Od samego początku etykieta i zalecenia stosowania Biox-M były elastyczne i dawały możliwość świadomego wyboru dawki olejku mentolowego i zwalczania kiełków dłuższych niż 5-10 mm.
Okazuje się, że zmiana skrajnych dawek i ich optymalizacja do 60 ml/t, może zrobić wyraźną różnicę. Opracowaliśmy nowy model zamgławiania Biox-M bazujący na tym, że czas działania olejku mentolowego zależy od dawki preparatu i wynosi 3 do 8 tygodni. Dzięki systemowi na RAZ DWA TRZY czyli 3×60 ml/t zyskujemy wydłużenie interwału (6 tygodni) pomiędzy zabiegami oraz podnosimy i tak wysoką skuteczność preparatu. W prosty i przemyślany sposób możemy wykonać jeden zabieg mniej, przy jednoczesnym utrzymaniu łącznej dawki 180 ml/t. Czas ochrony to ciągle ponad 4 miesiące, czyli świeży ziemniak do wiosny kolejnego roku. Oszczędzamy w ten sposób również czas i pieniądze potrzebne na kolejne zamgławiania.
Myśl prewencyjnie
Optymalny termin pierwszego z trzech zabiegów to faza białego oczka, czyli bardzo wcześnie, gdy 60-70% oczek się otworzy, należy zaaplikować 60 ml Biox-M.
Unikamy dzięki temu sytuacji, w której zbyt duży kiełek wyciąga nam wodę z bulwy obniżając jej plon netto. Pamiętajmy, że stężenie wody w kiełku w stosunku do ziemniaka to 100:1, co oznacza wysysanie jakości, turgoru, plonu i pieniędzy. Po co więc tracić zysk, skoro można wykonać zabieg wcześnie, czyli prewencyjnie (straty z tytułu zbyt późnych zbiegów mogą sięgać nawet 8%).
„W powietrzu stał zapach tęgi jak wino, zapach mięty i macierzanki, żarnowca i niewidzialnych w trawie kwiatów” – Stefan Żeromski. Jak widać zapach mięty jest mocno zakorzeniony w naszej kulturze i o tym że można poczuć miętę do kogoś pisał już nawet Adam Mickiewicz (Tadeusz do Zosi).
W naszej sytuacji, kiedy czujemy miętę do Biox-M i ziemniaka, zapach olejku mentolowego jest niezmiennie bardzo mocny i świadczy o jego wysokiej skuteczności. Jest to ten sam olejek z mięty zielonej, który znamy z gumy do żucia lub pasty do zębów tylko, że w odpowiednio wyższym stężeniu. Najważniejsze, że działa on kontaktowo i zawsze pozostaje na powierzchni skórki, nie wnikając do ziemniaka (brak pozostałości, brak karencji).
Redukcja zapachu następuje już od pierwszego wietrzenia przechowalni, czyli po 48h. Każdego następnego dnia, następuje jego zmniejszenie o ok 15%, a mycie i obróbka techniczna zmniejsza zapach i ilość preparatu o 50%. Olejek mentolowy i jego zapach zawsze pozostają na powierzchni, nigdy nie przenikając nawet do pierwszej z trzech warstw skórki.
Jesteśmy na każdej przechowalni – zespół Andermatt Polska
Współpraca oznacza dla nas rozwiązywanie problemów oraz poszukiwanie rozwiązań i najlepszych alternatyw dla rolnika oraz przemysłu spożywczego. Świadczy o tym m.in. nasz innowacyjny sposób podejścia do zamgławiania na RAZ DWA TRZY, oraz to, że jesteśmy na każdej przechowalni. Odwiedzamy producentów ziemniaka, aby wybrać optymalny sposób zarządzania wentylacją, przepływami i dystrybucją powietrza, co w bezpośredni sposób przekłada się na wysoką jakość zabiegu i ziemniaka.
Życzymy wysokich plonów i do zobaczenia na przechowalni Zespół Andermatt Polska:
Karolina Szwarc, tel. 730 230 785, Technical Advisor Potato , Krystian Skrzypalik tel. 730 230 216, Technical Advisor Potato